Wednesday, January 28, 2009

Rawatan Perubatan

Pada hari semalam, 27 Januari, aku menghantar anakku yang bongsu, Hidayat ke Newland Group Practice (SM Hussain), Alexandra Health Centre di Alexandra Road untuk rawatan serangan penyakit gatal kulitnya, eczema. Klinik ini terletak lebih kurang 1/2km daripada rumah sewaku. Kami sampai jam 4.45 petang dan terus ke mesin merekodkan kedatangan kami. Kira-kira jam 5.00 petang anakku dipanggil ke bilik rawatan. Kami menemui Dr. Tolu Ogunlesi. Aku dapati doktor tempatan sudah tidak ramai lagi yang berkhidmat. Kebanyakan doktor adalah dari negara luar, bahkan di Hull ini, ada tiga orang doktor Melayu kita sedang berkhidmat di Royal Infirmary dan Castle Hill Hospital. Rawatan selesai dengan cepat dan sempat kami balik ke rumah solat maghrib.

Semua pesakit yang datang ke klinik telahpun membuat temu janji. Isteriku telahpun membuat temu janji seminggu lebih awal dan ada kekosongan. Datang begitu sahaja tidak akan dilayan, melainkan terus ke hospital untuk kes-kes ‘emergency’. Pesakit juga perlu didaftarkan namanya di NHS dan klinik yang berhampiran dengan kediaman atau yang berkenaan, baru boleh mendapatkan rawatan. Seperti teman-teman kita yang bekerja di badan berkanun atau swasta, merekakan ada klinik atau hospital panel. Kami telahpun mendaftarkan semua sekeluarga sejak kami mula sampai ke UK pada September, 2006 dahulu. Apabila anak-anak ke sekolah, butir-butir doktor atau General Practice (GP) hendaklah direkodkan untuk memudahkan sekolah menghantar anak yang jatuh sakit di sekolah ke klinik berhampiran. Sesiapa yang perlukan rawatan gigipun, pendaftaran ke klinik gigi hendaklah dilakukan di mana-mana klinik swasta terlebih dahulu.

Sesiapa yang telahpun berdaftar, rawatan dan ubat-ubatan adalah percuma. Ini bermakna, dengan berdaftar di NHS, semua orang berhak mendapatkan rawatan atau perubatan percuma. Selepas selesai rawatan, kamipun terus ke rumah dan tidak sempat untuk mengambil ubat di kedai farmasi, kerana haripun sudah malam dan kami perlu solat dan aku perlu menghantar anakku, Nashrul ke Hull College, di ‘City Centre’ kerana anakku ada kelas. Di klinik semasa rawatan, doktor tidak memberikan ubat dan pesakit perlulah memperolehinya di mana-mana kedai farmasi dengan menunjukkan ‘prescription’ yang disediakan oleh doktor.

Pada hari ini, 28 Januari, kira-kira jam 10.35 pagi, selepas aku selesai mengurus anakku ke sekolah dan memasak, akupun pergi ke kedai farmasi yang terletak di hadapan rumahku, dengan berjalan kaki sahaja. Aku memilih Boots Prescription Collection Service, di 139, Newland Avenue, Hull, HU5 2ES. Ahli farmasi, orang kulit hitam, Negro terus memberikan aku ubat oilatum emollient bath additive dan Fucibet cream. This is a part of my daily routine life, now.

No comments: