Tuesday, January 27, 2009

Aktiviti Biasa di Perantauan

Aktiviti-Aktiviti Di Seberang Laut

1. Mereka yang dihantar untuk belajar, tentunya kami bersungguh-sungguh untuk menuntut ilmu, mencari pengalaman dan kemahiran baru. Tugas-tugas sebagai pelajar seperti pelajar di tempat lain tentunya sentiasa sibuk dan perlukan banyak masa untuk membaca, menyelidik, meneliti jurnal, membuat tugasan di komputer, pergi ke ‘library’ atau ‘laboratory’ dan berbincang dengan teman-teman/pensyarah.

1.1 Tugas sebagai ketua keluarga, mengurus rumah tangga, pelajaran dan sekolah anak-anak mesti diutamakan. Aku dan isteriku cuba mencari sekolah rendah/menengah/kolej yang sesuai, yang ada ‘ranking’ sedikit, untuk memastikan anak-anak dapat sekolah dengan selesa dan sempurna. Di Hull, sekolah yang bagus dari segi keputusan peperiksaan GCSE ialah Kelvin Hall Science School, diikuti oleh Cottingham High School dan Sydney Smith School. Sekolah di UK adalah tanpa bayaran atau percuma sehingga sekolah menengah atas atau ‘six form’ atau ‘A Levels’ bagi semua asalkan di bawah umur 18 tahun. Sistem pendidikan UK sememangnya ‘well established’. We might say and agree, one of the best in the world is UK. Maka, kami akan pastikan anak-anak dapat belajar di sekolah yang baik dan yang sebaik-baiknya hampir dengan rumah.

1.2 Kami juga sentiasa ‘responsible’ ke atas komuniti dan pelajar-pelajar Melayu/Malaysia. Aktiviti ziarah adalah suatu yang biasa di hujung minggu. Kami akan meraikan mereka yang bernikah, mendapat bayi, menziarah yang sakit di rumah/hospital, di samping bekerjasama dalam upacara sambutan-sambutan perayaan terutama Hari Raya, gotong royong mengangkut barang, termasuk menjemput mereka yang baru tiba atau menghantar mereka yang hendak pulang ke Malaysia di ‘airport’. So far, we are very closed, because we are away from our families. Abang, adik dan sesiapa sahaja, kami akan cuba tolong menolong antara satu sama lain. Persatuan juga diwujudkan untuk membantu setakat yang mampu. Program agama seperti usrah/’islamic circle’ turut dijalankan bagi tujuan membimbing/medan berbincang, nasihat menasihati antara kami.

Selain daripada belajar, kami juga akan mengambil peluang atau kesempatan;

2. Melancong. Siapa yang tidak ‘spend’ sedikit wang untuk melawat sebahagian/seluruh UK/sebahagian Eropah, maka akan terasa rugi. Dari UK ke negara-negara berkenaan, tambangnya murah dengan menaiki ‘cheap flight’. Menziarahi teman-teman di sekitar UK, juga kami lakukan, sambil melihat keindahan bandar-bandar tempat mereka tinggal. Ada juga di kalangan kami, sekarang ini sedang merancang untuk menunaikan fardu haji dan umrah dari sini.

3. Bekerja ‘part time’ untuk menambah pendapatan atau ‘side income’. Sememangnya, elaun biasiswa cukup untuk makan minum, namun untuk mendapatkan wang tambahan yang dianggap mudah untuk tujuan ‘shopping’ dan melancong. Wang tambahan tersebut dapat meringankan sedikit perbelanjaan dapur dan hal-hal lain yang sesuai. Maka, ramai daripada kami yang bekerja sebagai ‘cleaner’ atau ‘house keeper’ dengan City Council atau syarikat swasta, di restoran, ‘delivery works’ pada waktu malam mulai jam 5.00/6.00 petang hingga 10.00/11.00 malam. Mereka yang ada sijil kemahiran, contohnya, ‘welding certificate’, boleh mencuba dan gajinya agak bagus. Gaji di sini dikira jam. Gaji juga bergantung kepada pengalaman. Mereka yang habis belajar, terutama yang mengambil kursus ‘medic’, mereka akan mengambil kesempatan ‘stay and work at least for two years’. Tujuannnya untuk menimba pengalaman bekerja di UK dan peluang keemasan ini turut diambil untuk menyimpan sedikit wang untuk urusan peribadi masing-masing.

4. Membeli belah di ‘car boot’, 'factory outlet', 'shopping villages' atau ‘shopping mall/complex’, untuk dibawa balik ke Malaysia. Membeli barangan mewah/yang berharga yang didapati mahal di Malaysia, biasanya dilakukan sedikit demi sedikit. Contoh barang mahal atau dianggap mewah yang biasa dibeli oleh kami ialah kereta mewah, seperti Mercedes Benz, BMW, Honda Odyssey, almari Italian, telefon bimbit jenama baru, pakaian alatan sukan yang 'branded', seperti 'golf sets', pinggan mangkuk Royal Albert, Royal Doulton dan pelbagai ‘toys’ untuk melengkapkan rumah tangga masing-masing. I can say, all students getting all the resources and whatever opportunities they have to get more cash for shopping something grand and luxurious because, we can purchase quite cheap here. Back home is extremely expensive. Cuba bayangkan ada teman kami yang baru sampai pada 21 Januari, 2009, pernah membeli semangkuk jenama Royal Albert berharga RM2,000 sedangkan di Stoke On Trent boleh dibeli dengan harga puluhan Paun Sterling sahaja. Orang perempuan selalu geram bila melihat pinggan mangkuk tersebut.

Rumusannya, ketika di perantauan, kami akan belajar, menimba pengalaman, bekerja, melancong, berpersatuan, berusrah, bertolong-tolongan antara satu sama lain dan membeli barangan impian masing-masing. Kereta mewah biasanya menjadi 'target' sebelum pulang ke Malaysia. Biasanya, sebelum 9 bulan balik, sudah ada teman-teman yang "bergolok bergadai" membelinya. Peluang ini diambil kerana 'Student' mendapat "Approved Permit" (AP).

Kepada yang masih muda-muda, marilah ambil kesempatan dan peluang untuk meningkatkan ilmu, pengalaman dan kerjaya anda. Marilah belajar di UK atau di mana-mana sahaja di luar negara. You all can get more opportunities studying abroad.

No comments: